O sociálne štipendium na štúdium jazykov žiada 171 stredoškolákov

06.05.2008 Prešov

Prešov 6. mája (TASR) - Komisia Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) posúdi v stredu 7. mája 171 žiadostí o štipendium na štúdium jazyka v zahraničí, ktoré je určené pre študentov zo sociálne slabších rodín ...
"Aj keď na začiatku bol slabší záujem, na odbore školstva sme napokon k 25. aprílu zaevidovali 171 žiadostí. Automaticky sme vyraďovali žiadateľov, ktorí nespĺňali stanovené podmienky – sociálne kritériá alebo priemerný prospech do 2,0, " konštatoval dnes vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko. Najväčší záujem prejavili žiaci stredných škôl o štúdium anglického jazyka. O štipendium sa uchádza až 118 študentov. O nemčinu prejavilo záujem 33 uchádzačov, o francúzštinu 14. Len dvaja študenti by sa chceli zdokonaliť v ruskom jazyku a štyria v španielčine. Ministerstvo školstva zatiaľ poskytlo po dve miesta na španielčinu, nemčinu a francúzštinu. Odbor školstva stále čaká na stanovenie počtov v prípade anglického a ruského jazyka.
Sociálne štipendiá na jednoročné štúdium na vybraných stredných školách v zahraničí ponúka vláda SR. Ich cieľom je umožniť štúdium aj tým, ktorí z rôznych sociálnych dôvodov nemôžu študovať v zahraničí. Podmienkou získania štipendia je v prvom rade splnenie sociálnych kritérií stanovených ministerstvom školstva, ovládanie príslušného cudzieho jazyka na požadovanej úrovni a priemerný prospech do 2,0. Štipendium môžu študenti využiť na úhradu nákladov za ubytovanie, stravovanie, nákup kníh, cestovné, poistné a vreckové.
 

Vyberte región

mark